torsdag 14 april 2016

Att gå på Ella

Kan tänka mig att några av er som läser är sådana som sökt eller kanske överväger att söka Ella, så därför tänkte jag kortfattat och ganska snabbt berätta om sånt som en inte kan läsa sig till på hemsidan.

- Vi som går linjen är ganska vanliga. Det finns vissa fördomar kring hur folk på folkis är och även hur det är på en utbildning med genusinriktning. Som sagt. Vi är ganska så vanliga och vettiga, inte så värst skitrabiata hela tiden om du får för dig att tro det.

- Du spelar ett biinstrument under din tid på linjen, samt ditt huvudinstrument. Det blir liksom som två parallella instrument (det ena instrumentet kan vara sång). Kände själv ett visst motstånd till detta i början men jag kom över det och har utvecklat mitt musicerande och mitt "musikaliska öra" jättemycket sen jag började spela bas.

- Våra lokaler i skolan är bra och välutrustade. Har kompisar från andra folkisar som kommit hit och varit avundsjuka på hur modernt och fräscht vi har det.

- Att bo i Fårösund är inte skitkul hela tiden. Så är det bara. Dock så är det ett bra ställe att vara på för att komma till ro och verkligen ägna sig åt musik och sig själv. Det blir en bubbla som mestadels är trevlig att vara i. Tröttnar du totalt så går det relativt smidigt att lämna ön för en helg, du är inte fast för alltid.

- Utbildningen är inte upplagd så att den förbereder för studier vid musikhögskola. Dock så har du väldigt goda förutsättningar att på egen hand driva din utveckling ditåt genom att lägga icke-schemalagd tid på det. Dessutom är vår gehör- och teorilärare Ann hur bra som helst och kommer gärna med tips på bra läroböcker osv. utöver det vi gör under teorilektionerna. Finns bra program på datorerna att jobba i också. Utbildningen inriktar sig mer praktiskt mot musiker som yrke, inte det akademiska kunnandet kring musik.

- Utbildningen är på riktigt. Du gör riktiga gig, du och din klass fixar spelningarna själva och producerar alla turnéerna själva. Att bara ha konserter i nån cafeteria är inget vi jobbar med här. Här planerar vi, bokar och gör sponsorsamarbeten. Allt för att komma ut och spela live och att sedan kunna klara av det på egen hand när en sen är klar med utbildningen.

- Ella är ett ställe där du får utrymme att fundera över ditt förhållande till musik, hur du vill musicera i framtiden, OM du vill musicera i framtiden och hur du ska ta dig dit du vill. Du kan komma hit både om du inte har nån direkt plan men tycker det är skitkul att spela, och om du har ett sedan tidigare uppsatt mål gällande musik.Glädjen och intresset är viktigast.

Hoppas någon uppskattade denna info.

Nu ska jag sova.

Gonatt!
Elsa