torsdag 22 oktober 2015

A Day In The Life of Ellalinjen/Folkisliv



Hej bloggen!


Jag funderade på vad som skulle vara intressant att läsa om. Ibland faller saker in i olika vinklar, att det som en själv kanske finner otroligt vanligt eller ordinärt kanske är väldigt udda för någon annan. Det är så att en vänjer sig väldigt snabbt vid folkislivet. Men vad för er som aldrig gått igenom det? Det är själv min första gång på en folkisutbildning och jag kunde endast föreställa mig genom vad andra hade sagt till mig om deras erfarenheter om hur det skulle vara innan jag började här. Nu känner jag mig lite av en expert. Åtminstone på sättet som jag gör det.


Så följ med!!


 


7.00


Alarmet ringer. Det är som vanligt inställd på You Make My Dreams Come True av Hall & Oates och det välbekanta gitarriffet väcker mig ur mina drömmar om pastasallad.


Tre snoozningstryckningar senare är klockan 7:30 och jag bestämmer mig för att gå upp. Jag sitter invirad i mitt täcke och stirrar bittert på klädhögen på min stol och panorerar blicken över till diskhögen på den lilla köksbänken. Hade jag inte snoozat så hade jag hunnit ta hand om detta innan det var dags att gå till frukosten. Istället drar jag på mig första tänkbara klädkombinationer, borstar tänderna, tar på mig min röda kappa och lila Dr Martens och går till frukosten.


8.00


Ut från internatet och nerför en liten stig går jag till huvudbyggnaden, där vi har måndagssamling med resten av skolan, där de flesta andra linjerna har sina lektioner och även där frukost serveras mellan 7:50-8:30 för de internatboende. Jag kommer in till en doft av kaffe och tar för mig det gamla vanliga. Det finns ganska mycket att välja mellan (musli, flingor, macka, gröt) men jag tenderar att äta samma frukost varje dag under längre perioder. Vi är några stycken som tenderar att komma till frukosten tidigare och stannar länge. Ibland mixar jag till det och äter frukost med några andra elever, ibland blir det häng med ellaeleverna. Skolans allitallo Birgitta kommer in och säger god morgon och alla svarar unisont. Vissa mornar skrattas det så kaffet sätts i halsen och andra äts det i tystnad framför mysiga värmeljus innan en måste bege sig av till Ellahuset…


8:30


Efter kort promenad är jag framme i Ellahuset och har slängt av mig ytterkläderna i all hast för att utnyttja min egen övningstid som äger rum i 40 minuter innan lektioner börjar. Jag har tur som har (för tillfället) ett helt ensemblerum för mig själv där jag kan stretcha kroppen och värma upp rösten i lugn och ro. Det är vad som står på schemat för mig åtminstone som har sång som huvudinstrument, andra övar sina huvudinstrument såsom gitarr och deras skalor hörs dovt genom väggarna. Som vanligt kan jag inte hjälpa att fundera hur irriterande mitt ”JÄ-JÄ-JÄ-JÄ-JÄ-JÄ-JÄ” i höga toner måste vara för dem. Dock är det värt att påpeka att det är bra isolering mellan väggarna…


9:10


Lektioner drar igång. Birkenstocktofflorna dras på, vattenflaskor, block och pennor tas i hand och vi beger oss in i klassrum. Dag för dag ser det olika ut, idag är det branschkunskap på schemat. Vi får chansen att lära oss om viktiga saker inom musikbranschen och göra uppgifter såsom att sätta upp budget inför hypotetiska projekt och lära oss hur en söker sponsorer och ordnar promotion inför sådana.


10:30


Det har kommit till en viktig punkt i våra liv… En känd och älskad tid för folkisgående människor… Det är fikadags. Olika par personer har ansvar för fikat per vecka, så ibland har en turen att valsa ut ur ensemblerummet till ljudet av kaffekokarens rosslande, andra gånger får en städa upp smulor på bänken när de andra har gått iväg. Vi tar oss kaffe och en macka och sätter oss i de röda sofforna. Bakom oss syns kollage på kvinnor genom musikens historia och på andra sidan övervåningen skymtas en kantstött flygel (ingen spelar på den för de hiskeligt ostämda tonerna klingar genom byggnaden på ett vis vi alla samstämmigt kan beskriva som förfärande). Det pratas musik, feminism, skämtas och kramas medans fikat ger oss energi för nästa del på schemat.

10:50


Vi fortsätter oftast med två lektioner av samma tema på raken, så här finns inte så mycket mer att säga. Branschkunskap.


12:10


Vi alla drar på oss ytterkläderna, vissa långsammare än andra (hintar åt mig själv) och vi ska inta LUNCH. Den serveras på Restaurang Utsikten som så fiffigt befinner sig tätt bredvid huvudbyggnaden och därigenom inte alls långt från det gröna Ellahuset. På vägen dit plågas vi av lukten av äpplekaka som blir bakad på Gotlands Knäckefabrik lokaliserad precis bakom restaurangen(tog mig lång tid att inse att det inte var en skolbyggnad, eftersom den också är gul och är på området). Det tas mat ur buffén, för de flesta av oss av den vegetariska maten, och vi lägger våra hökblickar på ett ensamt långbord i matsalen där vi kan alla från Ellafamiljen kan äta tillsammans.


13:10


Beroende på hur snabbt en ätit upp sin lunch så har en tid för att kolla på havet, dricka lite kaffe eller öva lite låtar innan det är dags för nästa lektion. Nu är det dags för mitt favoritämne; ensemble. Vi i ettan är indelade i två olika ensemblegrupper, den gruppen som är tre pers får vara i röda ensemblerummet och den som är fyra pers får vara i det något större gula ensemblerummet. Dessa färgmarkeringar syns genom röda, gula, gröna eller blå (för studions) prickar på tillhörande instrument samt vissa kablar i matchande färger.


Vi har precis påbörjat vårt andra block, då vi skall välja ut låtar av artister eller band som inspirerat vår egen musik. Något som är skönt med att växa upp är att hetsiga diskussioner och barnslighet försvinner, så vi alla lyckas kompromissa och bestämma så alla blir glada utan bråk (nämen tänka sig gamla gymnasieelever, så kan en OCKSÅ göra! Wow!). Vi bestämmer vem som skall spela vilket instrument på vissa låtar och jag kan redan se framför mig hur vi rockar loss på konserterna. Det här blocket ska vi åka på turné på Gotland och jag ser jättemycket fram emot det.


14:30


Lyckans dag, ännu mer kaffe! Denna gång en lättare form av fika - skorpor och digestivekex till kaffet (eller tet som andra mystomtar föredrar att dricka) intas och vi kan höra hur några inte hunnit till fikat än men fortsätter att öva på sina låtar. Innan vi vet ordet av så är det dags för nästa ensemblelektion.


14:50


Ensemble igen (se: 13:10).  


16:10


Schemat är officiellt slut. Vad händer nu då? Jag tänker snabbt på olika alternativ. Vara social och umgås med någon från skolan? Kanske en promenad på 2,5 km-ljusspåret i skogen bredvid? Eller överge skogen och följa kustkanten och inta lite havsbrisar och gamla hus? Ska jag dra fötterna mot andra sidan vägen och handla lite mat? Kanske stanna kvar i Ellahuset och jobba på ljudteknikläxan? Eller läsa i musikläraboken som desperat skriker efter uppmärksamhet?


Jag bestämmer mig för att gå hem och följer de barrströdda vägarna till internatet. Himlen ligger vacker som vanligt denna eftermiddag och mina ben är tacksamma för detta platta landskap, jämfört med kulliga Sävedalen där jag växt upp.


När jag låser upp min dörr och får syn på disken och kläderna slås jag av en vacker idé. Jag vet precis vad jag vill göra.


Jag avslutar dagen uppkrupen i sängen, med täcket runt mig och tekoppen i handen och ögonen kärt fastklistrade på Gilmore Girls.


 


// Louise  

måndag 19 oktober 2015

Projektvecka!


Hallå eller! 

Freja heter jag som skriver och innan spelningarna i torsdags tog jag på mig att ta lite kort till vår lilla bloggis. Det blev inte överdrivet många bilder men här är några stycken i alla fall. 


Riggning av scen kan vara strängt, då är det bra att ha med sin vattenflaska. 

Elsa soundcheckar med världens ballaste gitarr.

Här har vi Anna-Lena på soundcheck. 

Här har vi Louise, experten på multitasking - hon sjöng, spelade både bas och synth på synthen och hade en egen introdans. Utöver det är hon allmänt ascool också.

Efter ett tag fick vi upp ljuset och vår urläckra Ella-backdrop. 


Jag vet inte varför jag tog kort på mina skor men de får vara med också. De är skitsnygga. Och blå.


 Här har vi Louise på genrepet. 

Anna-Lena på genrep. 

Kära Great Blue Heron Call hade sin debutspelning, det var helkalas. Följ dem på instagram (@greatblueheroncall) så blir de superglada! 

Sofia spelade slidegitarr, det var asagubbafräsigt. 

Här har vi Bella på genrep. 

Cicci på genrep. 

Sista bilden får bli på Cicci för att det är fräckt. 

Det var allt för mig! Jag skulle ha lagt ut bilder på oss i Boobs in Boots också, men då hade jag händerna fulla med andra saker, te x ett grönt plektrum som jag slarvade bort tio minuter innan spelning och sedan sprang omkring och letade efter ända tills Viggo hjälpte mig att tänka logiskt. Jag tänker gärna på allt samtidigt annars. Visste ni att Greklands nationalsång har 158 verser? 


 puss på'n ♡ 
 /f



tisdag 13 oktober 2015

GREAT BLUE HERON CALL






Hallå världen, alla tusentals hängivna fans och bloggläsare!

Det är vi som är det nya bandet, Great Blue Heron Call. Vi har skapats på Ella music education för vårt andra år på utbildningen i Fårösund. Det är ett projektår där vi kommer att fokusera på att skriva skitmånga låtar, repa oändligt mycket, spela in material och turnera. Hägrarna i bandet är Bella, Cissi och Sofia. Följ med oss på vår resa mot mitten av treenigheten.

Sedan vi kom till Fårösund i september har vi hunnit med mycket.
Vi har spenderat dygnets timmar i vår vampyrhåla till repa, där ingen någonsin vet vad klockan är. Vi har en plan för att kunna sova där, en på trumpallen, en på mattan och en på drottningbädden i soffan.




Vi letar inspiration.





Vi vaktar ellahuset.








Och vi sköter allt produktionsarbete. Söker spons, bokar spelningar, och lägger budget.






Analys av låtar; textanalys, ackordanalys och självrannsakan, en psykodynamisk process.








Häng med och följ oss på instagram: greatblueheroncall!

https://instagram.com/greatblueheroncall/



Vi ses






Blogginlägg 1!!!!

Och däääär inleder jag bloggandet för år -15/-16!
Varit ett himla snack om den här bloggen vill jag lova. Mestadels gällande hur lång startsträckan varit för oss att komma igång... Fast va tusan! Nu är vi ju HÄR!! Kan även erkänna att jag legat och funderat över bloggen mer än en gång. Det är nämligen så att jag läste blogginlägg från tidigare år långt innan jag bestämde mig för att söka den här linjen. Kände att bloggen gav mig ett hum om vad Ella-linjen faktiskt var för något och vad man fick syssla med. Blev inspirerad, sökte, blev antagen och nu så sitter jag här. Här i rum/brandcell 326 på internatet i Fårösund med disk i diskhon och utgången mjölk i kylen. Livet asså<3
I vilket fall så är det nu upp till mig och mina 6 klasskamrater, samt bloggkändisarna Bella, Cissi och Sofia från förra året, att föra denna blogg vidare. Något som vi självklart ser EXTREMT MYCKET fram emot!

Jahapp. Vad har vi då sysslat med sedan skolstarten 31/8? Det ska jag tala om! Vi har lärt känna varandra, blivit indelade i ensemblegrupper, haft branschkunskap, musikteori och gehör, instrument- och sånglektioner. Vi har haft ljudteknik, spelat in en otroligt improviserad blues, repat, fått feedback av Lotta på repandet, haft genuslektioner med Lise, skrivit pressmeddelanden, gjort affisch, varit på måndagssamlingar, boenderåd (med Birgitta i spetsen!), skolråd, matråd, vi har fikat, ätit lunch och varit på Fårönatta. Några av mina klasskamrater har spelat på Gränslöst Gotland och vi har alla gjort icke skolsaker som att gå till Bungehallen, tvättat, duschat och haft mens.


Det är alltid lite pirrigt att börja ny skola eller ett nytt jobb. Kan vara svårt att veta vad man ska ha för förväntningar och vad man egentligen hoppas på. Det jag funderade mest över var hur den musikaliska nivån på mina klasskamrater skulle vara och vad jag skulle tycka om att ha en sådan tydlig genusinriktning på utbildningen. Det visade sig snabbt att den musikaliska nivån på klassen är hög, det finns mycket erfarenhet och mod att testa nytt. Dessutom är lusten att utvecklas stark både inom sitt huvudinstrument och biinstrument, vilket verkligen inspirerar och peppar en till att öva! När det kommer till genusbiten så är det otroligt givande. Jag har aldrig läst genusämnet i skolan, varken i gymnasiet eller på universitetet, vilket jag nu insett är helt galet! Hur kan inte genus vara ett obligatoriskt ämne eller i alla fall moment i gymnasiet? Otroligt viktiga och i många fall känsliga saker som berörs. Har redan lärt mig massor och mer kommer det bli!

Näe hurrni, nu har jag skrivit himla långt och jag har inte ens berört det faktum att vi har spelning på torsdag!! SÅ HIMLA KUL!! Tänker att någon av de andra i klassen får berätta mer om det. Kl19.00 i Ellahuset på torsdag 15/10 är det som gäller i vilket fall.

Fint, vi säger så!
Tack hej!
Elsa